2020-06-12 12:53:36

NEMOJ POSTATI LOVINA

#DontBeACatch#NemojPostatiLovina akcija je upućena mladima i djeci koja su sve češće žrtve seksualnih predatora na internetu i njihovim roditeljima. Nažalost, tek 10 % slučajeva se prijavi, što znači da je maloljetnih žrtava seksualnih nasilnika nekoliko stotina na godinu.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece provodi se kampanja kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i Republika Hrvatska.

Akcija je usmjerena na zaštitu djece i mladih protiv online groominga, odnosno na podizanje svijesti o opasnostima stvaranja odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta ili mlade osobe i (najčešće) odrasle osobe putem komunikacijskih tehnologija, a s ciljem njihova vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe. Također, nastoji se upoznati djecu i mlade te njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

U 2019. godini svako treće dijete, tj. 35 % njih je otišlo na susret s nepoznatom osobom.

Savjet za sve mlade:

Prije nego što neki sadržaj postaviš online, pet puta promisli želiš li da taj sadržaj ikad vide tvoji nastavnici, tvoja mama, tata, tvoj razrednik. Ako je odgovor ne, nemoj nikada taj sadržaj staviti na društvenu mrežu.

Svakako pogledajte video spot na priloženoj poveznici.

https://youtu.be/53OaQ1y0i04


Srednja škola Tina Ujevića Kutina